Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag niet in deze lijst? Neem dan gerust contact op met de verhuurmakelaar.

Hoe is de huisvuilvoorziening geregeld?

Er komt een ondergrondse container. Bewoners van Lapis Lazuli ontvangen hiervoor van de gemeente een pasje.

Welke documenten moet ik aanleveren om in aanmerking te komen voor een woning?

Om uw inschrijving compleet te maken, vragen we de volgende documenten:

Een Inkomensverklaring van de Belastingdienst (gratis te downloaden) en een een verklaring arbeidsverleden UWV (gratis te downloaden)


Een recente werkgeversverklaring (indien van toepassing)
3 recente loonstroken (indien van toepassing)
3 bankafschriften met de meest recente loonstortingen (indien van toepassing)
Uittreksel BKR (via www.bkr.nl)
Een kopie partneralimentatie / echtscheidingsconvenant (indien van toepassing)
Een recente verhuurdersverklaring of hypotheekhoudersverklaring
Een verblijfsvergunning (indien van toepassing)

Hoe zijn de plafonds afgewerkt?

De wanden zijn voorzien van wit spuitwerk.

Hoe zijn de vloeren afgewerkt?

De woonkamer, de hal, de slaapkamers en de berging zijn voorzien van een PVC-vloer (met houtmotief). Het toilet en de badkamer zijn voorzien van een tegelvloer.

Hoe zijn de wanden afgewerkt?

De wanden zijn met renovliesbehang behangen en vervolgens wit gesausd (RAL 9010) opgeleverd (exclusief binnenkant meterkast). U hoeft hier dus niets meer aan te doen. De wand in een separaat toilet krijgt boven de tegels (vanaf circa 1,35 meter hoog) spuitwerk. De wanden in de badkamer zijn betegeld. De wand direct boven het keukenblad is eveneens betegeld.

Is er een videofooninstallatie aanwezig?

Ja, de appartementen beschikken over een videofooninstallatie. Hierdoor kunt u horen en zien wie er bij de entree van het gebouw staat.

Hoe worden de woningen toegewezen?

Bij de toewijzing wordt een toewijzingsmodule gebruikt welke toeziet op het naleven van de juiste toewijzingscriteria per woning. De toewijzingsmodule selecteert random kandidaten die voldoen aan de inkomenscriteria en doelgroepenbeleid. Indien meerdere kandidaten gelijke voorkeur voor een woning hebben gegeven én voldoen aan de inkomenstoets en doelgroepenbeleid, wordt er door de toewijzingsmodule random geloot welke kandidaat (als eerste) de woning krijgt toegewezen. Dit betreft een willekeurige loting verricht door de toewijzingsmodule.
 
Tot en met 26 januari 2022 worden de woningen exclusief toegewezen aan huurders in de leeftijdscategorie 55+. Na deze datum, wijzen wij met voorrang toe aan deze leeftijdscategorie.

Hoe is de oplevering van de badkamer?

De badkamer heeft een luxe afwerking met een enkele of dubbele wastafel, douche met glazen douchewand en een designradiator.

Wat zijn de voorwaarden om te mogen huren?

Om een woning te huren is het belangrijk dat u iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomenscriteria opgesteld. De inkomensciteria zijn beschreven in het document ‘huurvoorwaarden’.

Hoe worden de woningen verwarmd?

In de woningen zit vloerverwarming. De allernieuwste technieken worden toegepast in Lapis Lazuli. Er wordt niet meer gebruik gemaakt van het gasnet, maar er wordt warmte uit de bodem gehaald. De warmte wordt vanuit de bodem via een gesloten circuit naar de woning gebracht. Hiervoor wordt een uitgekiend klimaatsysteem gebruikt, waarbij een gebieds Warmte- en Koude Opslag (WKO) zorgt voor duurzame opwekking van warmte. Elk appartement in Lapis Lazuli beschikt dan ook over een afleverset. Deze afleverset haalt dan de warmte eruit en brengt die over op de vloerverwarming. De temperatuur kunt u regelen door middel van een thermostaat. De slaapkamer(s) zijn regelbaar middels een eigen ruimtethermostaat. In de badkamer is t.b.v. extra comfort een elektrische radiator geplaatst.

Mag ik huren met een garantsteller?

Nee, het is niet toegestaan om een woning te huren met garantstelling van iemand die niet woonachtig is in de woning en waarmee u geen duurzame huishouding voert.

Wanneer hoort u of u de woning toegewezen krijgt?

De eerste inschrijvingsronde start woensdag 12 januari tot 26 januari 23.59 uur. Wij proberen om binnen een week na deze inschrijvingsronde te laten weten of we een woning (voorlopig) aan u kunnen toewijzen.

Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens?

Bij het uploaden van de documenten moet u er zelf aan denken dat op alle documenten ‘[naam document] plus d.d. [huidige datum] t.b.v. huurwoningen Lapis Lazuli staat vermeld. Haal tevens uw BSN-nummer op alle documenten weg (loonstroken, jaaropgaven, belastingaangiften, etc.). We vragen alleen documenten op die in uw werk- en woonsituatie van toepassing zijn. U kunt alleen PDF, PNG en JPG bestanden uploaden met een maximale grootte van 32MB. Zorg voor duidelijk leesbare PDF bestanden. Indien een document uit meerdere pagina’s bestaat, voeg deze dan samen tot één PDF. Het aanleveren van documenten via e-mail of hard-copy per post is helaas niet mogelijk.

Zijn er naast de huurprijs nog overige kosten?

Naast de huurprijs hebt u als huurder nog overige vaste kosten, zoals servicekosten, gemeentelijke heffingen, water, warmte en elektra. Ook zijn er kosten verbonden aan de huur van een parkeerplaats.

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens en documenten?

We verwerken persoonsgegevens om aan onze verplichting als verhuurder te kunnen voldoen en om onze activiteiten zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, in overeenstemming met de geldende wettelijke verplichtingen. Meer weten? Lees dan ons privacystatement op deze website.

Kan ik huursubsidie/huurtoeslag aanvragen?

Het is niet mogelijk huursubsidie aan te vragen voor woningen in het vrije sector huursegment.

Inschrijven is digitaal, waarom?

Wij streven er naar het verhuurproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door het digitaal verwerken van uw gegevens kunnen wij u sneller en efficiënter van dienst zijn. Zelf kunt u alles vanuit huis organiseren. Vanzelfsprekend staan we u ook graag persoonlijk te woord en helpen wij u, zowel digitaal als persoonlijk. 

Waarom moet ik mijn BSN afschermen?

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer dat in de eerste plaats bedoeld is voor het contact tussen burgers en de overheid. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Met het BSN kan gemakkelijk een koppeling worden gemaakt tussen informatie uit verschillende bestanden. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt daarom privacyrisico’s met zich mee. Bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Zorg er dan voor dat u uw BSN onleesbaar maakt. Zo voorkomt u onnodige verspreiding van uw BSN.

Kan ik een optie nemen op een woning?

Nee, u kunt geen optie nemen. U krijgt van ons een optie op een woning aangeboden. Dit gebeurt via e-mail nadat u uw inschrijving hebt voltooid inclusief de aanlevering van alle benodigde documenten. Wij gaan vervolgens uw gegevens beoordelen. Zijn deze akkoord, dan hopen we dat we u een huurovereenkomst voor een woning van één van uw voorkeuren te kunnen aanbieden.

Per wanneer kan ik een woning huren?

Na de eerste toewijzing kunt u, indien u voldoet aan de huurvoorwaarden, een woning huren.

Mag ik mijn eigen vermogen meerekenen?

Wanneer u eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 5% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige jaarinkomen. Dit geldt voor de kandidaten die jonger zijn dan 55 jaar. Voor 55+’ers wordt 7,5% gehanteerd. Naast het eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Ik heb een tijdelijk dienstverband, mag ik een woning huren?

Indien er sprake is van een tijdelijk dienstverband (korter dan een jaar), dan is het in beginsel niet mogelijk een woning te huren in Lapis Lazuli maar zal per geval worden bekeken of, en onder welke voorwaarden, verhuur eventueel wel wordt toegestaan.

Ik heb meerdere banen, van welke moet ik de gegevens verstrekken?

Upload de Inkomensverklaring van de Belastingdienst, hier op staat uw totale jaarinkomen vermeld. Daarbij uploadt u alle werkgeversverklaringen en loonstroken.

Ik wil toch niet gaan huren, wat nu?

Indien u een woning hebt toegewezen gekregen, maar nog geen huurovereenkomst hebt getekend dan kunt u de toegewezen woning alsnog afwijzen. Hebt u echter de huurovereenkomst getekend dan kunt u niet meer kosteloos de woning annuleren en verzoeken wij contact op te nemen met de verhuurmakelaar.

Wat is het voordeel van huren?

Huren is zorgeloos en luxe. U weet namelijk waar u financieel aan toe bent. U hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. U huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.
Daarnaast geniet u van een moderne duurzame woning, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor u klaar!

Hoe bereken ik mijn bruto jaarinkomen?

Ga uit van uw maandinkomen x 12 en tel daarbij de eventuele vaste toeslagen zoals vakantiegeld of een vaste dertiende maand bij op. 

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

Allereerst schrijft u zich in om interesse voor de gewenste woning kenbaar maken. Vervolgens leiden wij u door de inschrijfmodule en daaruit blijkt welke stappen u moet volgen, zoals het uploaden van relevante documenten.

Ik ben ondernemer, kan ik een woning huren?

Als ondernemer kunt u een woning huren als u minimaal 2 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomenscriteria voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.
Aan ondernemers wordt bij het sluiten van de huurovereenkomst een waarborgsom van 3 maanden kale huur gevraagd. De waarborgsom wordt gelijk na het sluiten van de huurovereenkomst, tezamen met de eerste maand huur, middels een iDealverzoek betaald. 

Komt er een glazenwasser-installatie op het dak van het gebouw?

Er is op het dak van het gebouw een glazenwasinstallatie die gebruikt wordt voor het bewassen van de onbereikbare ramen van het complex. Ramen die vanuit het balkon/de woning bereikbaar zijn kunnen door de bewoner zelf worden gewassen.

Is het toegestaan de vloer te vervangen?

In de woning ligt een PVC-vloer. Deze behoort tot het gehuurde. Het is niet toegestaan deze te vervangen door een andere vloer. 

Waar kan ik mijn fiets stallen?

Ieder appartement beschikt over een separate berging op de begane grond waar fiets(en) gestald kunnen worden.

Is het schilderen van de kozijnen en wanden toegestaan?

U mag de binnenkant van de woning naar uw eigen smaak maken. Dus u mag wanden schilderen of behangen. Houd er wel rekening dat wanneer u ooit besluit de woning te verlaten, u deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen dus zowel met het oorsponkelijke behang als schilderwerk. Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Er zijn 30 parkeerplaatsen voor de huurappartementen beschikbaar in het project. Bij de sleuteloverdracht krijgt u een handzender waarmee u via de toegangsdeuren onder het complex kan parkeren. De maximale doorrijhoogte bedraagt 2,10m.

Hebben de woningen een buitenruimte?

Alle woningen hebben een ruim eigen balkon of terras. In het binnengebied van het appartemetencomplex Lapis Lazuli komt een semi-openbare binnentuin. De gemeenschappelijke binnentuin wordt ontsloten vanaf het Stadsplein en zal met veel groen worden ingericht.

Is er een berging?

De appartementen hebben elk een berging in de woning EN een ruime, separate berging waar o.a. de fiets kan worden geparkeerd. Deze zijn gelegen op de begane grond.

Zonnepanelen

Op het (platte) dak op van Lapis Lazuli worden zonnepanelen toegepast om het gebouw maximaal energiezuinig te maken. Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit. De zonnepanelen zijn direct aangesloten op de meterkast van het gebouw. De opgewekte stroom gaat dan direct naar de algemene voorzieningen van het gebouw toe en zorgt voor een lagere VVE bijdrage.

Energie Prestatie Coëfficiënt

De EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en zegt iets over hoe zuinig een gebouw is. Hoe zuiniger een gebouw, hoe lager de EPC waarde. Voor alle woningen in Lapis is de EPC berekening niet hoger dan 0,4.

Hoeveel woningen zitten er in het gebouw?

Lapis Lazuli bestaat uit 207 woningen, grotendeels gelegen rondom een semi-openbare binnentuin, waarvan 50 appartementen bestemd zijn voor de vrije sector huur. De overige appartementen zijn verkocht aan particulieren (94 appartementen) en 63 appartementen zijn bestemd voor sociale huur.

Wat is de duur van de huurovereenkomst?

U tekent een onbepaalde tijd overeenkomst met een minimum duur van 1 jaar.

Er is een verbindende binnentuin, mag u hier gebruik van maken?

De binnentuin is er voor alle bewoners. Het groen zal bestaan uit verschillende soorten bomen, grassen, bloemenmengsel, bermenkruiden, hagen en vaste planten. Een aanwinst voor de groene ambities van de stad Heerhugowaard. Het groene binnenhof is te bereiken door middel van een trap.  

Naast de groene binnentuin wordt de wand grenzend aan het stadsplein en de grote trappartij deels uitgevoerd als groenwand. Deze sluit prachtig aan bij de groenwand op het stadhuis.

Kunt u gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte?

In het complex is een gemeenschappelijke ruimte aanwezig. Het doel is dat deze ruimte een gezellig ‘Lapis Lazuli huiskamer’ gevoel geeft, waar alle bewoners welkom zijn. Bijvoorbeeld voor een nieuwjaars- of verjaardagsfeestje of gezamenlijk georganiseerde dagbestedingen.

Zijn de woningen duurzaam?

Ja, de woningen zijn zeer duurzaam. De verwachting is dat de woningen minimaal energielabel A++ krijgen. De woningen worden verwarmd met een WKO, een duurzame methode om energie in de vorm van warmte in de bodem op te slaan. Daarnaast worden de daken voorzien van zonnepanelen. De opwekking van de panelen komt ten gunste van de algemene ruimtes. De groene binnentuin kan op hete dagen zorgen voor verkoeling en een goede berging van (overvloedige) regenval.

Zijn er nog andere kosten dan de huurprijs, bijvoorbeeld servicekosten?

Naast de huurprijs betaal je in Lapis Lazuli ook servicekosten voor het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten. Ook zitten er servicekosten verbonden aan de parkeerplaats.

Wanneer worden de appartementen opgeleverd?

Naar verwachting worden de woningen Lapis Lazuli medio maart 2022 opgeleverd.

Is er een (model)woning te bezichtigen?

Er is één modelwoning (type H7, bouwnummer 6) beschikbaar om te bezichtigen. Vanaf 12 januari kunt u hiervoor gedurende de inschrijfperiode een afspraak met de makelaar voor maken. Op afspraak (i.v.m. de coronamaatregelen) kunt u de modelwoning op de maandag, dinsdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur bezichtigen. 

Kunt u een appartement delen met een vriend/collega?

Het is helaas niet toegestaan om de appartementen te huren met woningdelers. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen.

Moet ik een waarborgsom betalen?

Standaard wordt er één maand huur als waarborgsom gevraagd. Deze som krijgt u terug als u de woning weer verlaat (in het geval de woning goed opgeleverd is). Wanneer een van de hoofdbewoners een tijdelijk contract heeft, is het noodzakelijk 3 maanden borg te betalen om risico’s op te vangen. Voor ZZP’ers dient er ook een borg van 3 maanden betaald te worden. De gevraagde waarborgsom kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten. De waarborgsom krijgt u terug wanneer conform afspraak en zonder huurachterstand de woning wordt opgeleverd bij einde van de huurperiode. Ook kan er tussentijds een verzoek worden ingedeeld voor het (gedeeltelijk) terugbetalen van de waarborgsom naar aanleiding van veranderingen in uw persoonlijke situatie. Neem voor meer informatie contact op met de vastgoedmanager.

Zijn huisdieren toegestaan?

Huisdieren zijn niet toegestaan.

Kan ik als student een woning huren?

Wij verhuren niet aan studenten, tenzij u voldoet aan de inkomensvereisten. Er mogen niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

Wanneer komt u in aanmerking voor een woning?

Om in aanmerking te komen voor een woning in het plan Lapis Lazuli dient u te voldoen aan een aantal normen. Lees hierover meer onder het kopje “ Wat zijn huurvoorwaarden om te mogen huren?”.

Betaal ik inschrijfkosten?

U hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.
Na het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te worden overgemaakt via een iDeal betaalverzoek. Een waarborgsom wordt gevraagd indien u zelfstandig ondernemer bent, voor bepaalde tijd in loondienst bent of in het geval van afwijkende situaties.

Waar kunt u het inschrijfformulier vinden?

Onder het kopje appartementen en contact kunt u het inschrijfformulier downloaden. Let op: naast het inschrijfformulier zijn ook nog diverse andere documenten nodig. Deze documenten dient u mee te sturen met het inschrijfformulier naar de makelaar.

Wanneer start de verhuur?

Vanaf 12 januari kunt u zich officieel inschrijven. Alle inschrijvingen worden gecontroleerd en de woningen toegewezen aan de potentiële huurders. De toewijzingen worden per e-mail bekend gemaakt. Voor een inschrijving maakt u gebruik van het inschrijfformulier, 12 januari te vinden op de website. Alleen complete dossiers worden in behandeling genomen.

Hoe schermt u uw ID af?

Het legitimatiebewijs dient afgeschermd te worden. Niet afgeschermde legitimatiebewijzen kunnen wij niet accepteren. Dit doe je op de volgende manier:

Indien u geen app kunt of wilt downloaden, kunt u ook onderstaande acties ondernemen;

  • Scan uw paspoort/ID in.
  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is.
  • Schrijf op de kopie voor wie of welk product de kopie is.
  • Schrijf op de kopie de datum waarop je de kopie afgeeft.
  • Streep uw burgerservicenummer door in het document (onleesbaar).

Uw BSN nummer komt 2 keer voor op uw paspoort, ook in de strook nummers onderaan.

Gebruikt u Windows, dan kunt u dat makkelijk doen met een programma als Paint. Voor Mac-gebruikers is er bijvoorbeeld Paintbrush.

Knutselt u liever met papier, maak dan op een kopieerapparaat een kopie van uw paspoort, schrijf de naam van het ontvangende bedrijf erop plus de datum, streep met een zwarte stift je BSN door, scan de kopie in. Dit geldt overigens ook voor de andere documenten, zoals loonstrook, inkomensverklaring, accountantsrapporten etc.

u heeft nu een veilige kopie die u kan uploaden in uw online profiel.

Wat is een verhuurders- of hypotheekhoudersverklaring?

In een  (schriftelijke) verhuurders- of hypotheekhoudersverklaring geeft uw vorige verhuurder of hypotheekverstrekker aan of u een betalingsachterstand heeft gehad en of dat er andere zaken zijn die niet gewenst waren. Denk hierbij aan onderverhuur, geluidsoverlast of oneigenlijk gebruik van de woning.

Wat zijn de parkeermogelijkheden?

Er zijn 30 parkeerplaatsen beschikbaar. Bij 30 appartementen huur je een parkeerplaats erbij, deze kosten zijn niet inbegrepen bij de huurprijs. Als je klikt op het knopje appartementen kun je zien om welke appartementen het gaat.

Hoe is de afwerking van het appartement?

Alle appartementen worden opgeleverd met een mooie moderne badkamer. Het sanitair wordt uitgevoerd in de kleur wit van het merk Sphinx. De kranen zijn van het fabricaat Grohe en worden uitgevoerd als thermosstaatkranen. De opstellingen de badkamers zijn terug te vinden in de plattegronden van de appartementen.

Alle appartementen en woningen zijn voorzien van een hoogwaardige witte keuken. Inbouwapparatuur van Siemens (inductie kookplaat, afzuigkap, combi magnetron, koel- en vrieskast en vaatwasser). De keukenopstelling is terug te zien in de plattegronden.

Alle appartementen krijgen een prachtige PVC vloer en in de appartementen worden alle wanden wit opgeleverd.

Is er een berging aanwezig?

Ieder appartement heeft een eigen inpandige berging

Kunt u zelf een badkamer of keuken uitkiezen?

Alle woningen worden opgeleverd met een mooie, moderne badkamer en een luxe keuken. De keuken is voorzien van inbouwapparatuur van Siemens.  De keuken- en badkameropstelling is terug te vinden op de plattegronden.

Hebben de appartementen een buitenruimte?

De appartementen hebben een balkon, tuin of een terrastuin. Zie ook de plattegronden op deze website.

Is er een lift in het gebouw?

Ja er is een lift in het gebouw

Kunt u de indeling van het appartement of woning zelf wijzigen?

Nee, dat is niet toegestaan

Wat voor ventilatie is er aanwezig?

In de woningen van Lapis Lazuli komt warmteterugwinningsventilatie (WTW). Dit ventilatiesysteem zorg ervoor dat in uw woning de lucht wordt gefilterd en er zo altijd een gezond binnenklimaat in de woning heerst. Verse lucht wordt van buiten naar binnen aangezogen. En oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. De WTW installatie wint energie terug van de af te voeren lucht en warmt de aan te voeren lucht daarmee op. Dit zorgt voor een gunstig effect op het energieverbruik.

Zijn er rookmelders aanwezig in de appartementen?

Ja, in elke woning is een rook(brand)melder aanwezig.